Tentoonstelling Graven in het Verleden van Steenplaats Hitland

Gepubliceerd op 20 augustus 2023 om 10:56

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelde hierover een tentoonstelling samen, waar ondermeer een maquette te zien is, gemaakt door Bart Belonje, met de drie stadia van de steenplaats.  Ook presenteerde hij zijn nieuwe kleurrijk geïllustreerde boek over Klein Hitland.
U kunt de tentoonstelling bezoeken tijdens Open Monumentendag op 9 september 2023 van 10.30 tot 17.00 uur.
De tentoonstelling  en het boek zijn mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland ,een bijdrage van de door Rob Stolk gewonnen Cultuurprijs 2021 van de gemeente Zuidplas en medewerking van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel. 

Wie waren de eerste steenbakkers van Steenplaats Hitland?

Wie waren de eigenaren en waar kwamen ze vandaan. Wat gingen hun opvolgers doen?

Wat levert het bodemonderzoek op van de vrijwlligers van Stichting Archeologie Krimpenerwaard, onder toezicht van een archeoloog van Omgevingsdienst Midden-Holland?

Wat konden we terugvinden in de archieven?

Allemaal vragen die beantwoord worden tijdens deze bijzondere tentoonstelling in de turfschuur.

Onderzoeker en samensteller Rob Stolk was ondermeer uitgever (1979-2003) van huis-aan-huis-blad Het Kanaal en auteur van De Olifant + de dames Bloot (2014) over steenplaats Ver-Hitland, waar nu Leefgoed de Olifant, waarin hij ook inging op de opkomst en ondergang van de ijsselsteenindustrie en hoe de omgeving van Hitland zich ontwikkelde. Hij dook daarna in het verleden van alle steenplaatsen aan de Hollandsche IJssel.

In het kader van het archeologieproject, mogelijk gemaakt door Provincie Zuid-Holland, stelde hij een nieuw kleurrijk boek samen over de historie van Steenplaats Hitland. Graven in het verleden van Steenplaats Hitland is tijdens de tentoonstelling te koop. U kunt een exemplaar reserveren of bestellen via onze webshop.